top of page

Almedalen 2024: Tre nycklar till AI-framgång i offentlig sektor

Innan sommaren hade jag nöjet att vara i Almedalen och representera intric. På AI Swedens scen pratade jag om potentialen och framtiden för artificiell intelligens inom den offentliga sektorn. Det var inspirerande att få dela scenen med branschledare och innovatörer, och diskutera hur vi kan förändra och förbättra den offentliga sektorns verksamhet genom användningen av AI. En mycket viktig dialog.



Offentlig sektor står inför monumentala utmaningar, innefattande effektivitetskrav, behovet av datadrivna beslut samt ett kontinuerligt förbättringsarbete av medborgarservicen. Vi behöver leverera mer välfärd med mindre resurser. Många hävdar att AI kan vara en möjlighet, jag hävdar att det är en nödvändighet. Hur ska vi agera och navigera för att fullt utnyttja denna potential? 


Under min presentation redogjorde jag för de framgångsfaktorer jag observerat hos våra mest framgångsrika kunder. För er som inte hade möjlighet att närvara vill jag i detta inlägg dela de viktigaste budskapen, på ett kort och koncist sätt.


Mina reflektioner kring hur framgångsrika organisationer agerar kan sammanfattas i tre huvudbudskap: rätt ledarskap, rätt verktyg och tankesättet plattformar över projekt. 


Rätt ledarskap


För att framgångsrikt implementera AI krävs det mer än bara teknologi, det behövs rätt ledarskap. Med rätt ledare vid rodret kan organisationer möta framtiden med ett modigt och målinriktat tillvägagångssätt.


Mod

AI är en ny teknik för de allra flesta. Det är utanför vår bekvämlighetszon, och att gå utanför kräver mod. Generativa AI modeller är också av naturen icke-deterministiska system, vilket innebär att om man kör systemet två gånger med samma input, och uppgiften är av en generativ natur, till exempel att sammanfatta en text, eller skriva en berättelse, blir resultatet med största sannolikhet olika. Detta skiljer sig avsevärt från de datorprogram och system vi är vana vid, där samma input leder till samma output, oavsett hur många gånger man kör programmet.


Men att AI-system kan generera olika output är inte en nackdel. Med rätt inställningar och data så är det en styrka. Det gör att texten mer levande och kan agera inspiration. Detta fenomen kan därför ibland kännas lite skrämmande, vilket gör att det förutsätter mod. Detta mod måste börja i ledarskapet. 


Mål

Det är inte tillräckligt att enbart besitta mod, vi måste även ha en klar uppfattning om vår riktning. Kanske inte exakt vart vi ska, men åtminstone åt vilket håll. Att betrakta de uppsatta målen som en vägledande kompassriktning snarare än exakta koordinater är nyckeln till en flexibel och adaptiv strategi.


I en värld där teknologier som AI utvecklas med en oerhörd hastighet, behöver organisationer kunna navigera i osäkerhet och hantera snabba förändringar. Snarare än att låsa sig vid en fast punkt som riskerar att bli föråldrad, bör målsättningen vara en riktning som ger utrymme för justeringar och innovationer längs vägen. Istället för att sätta upp mål likt “Vi ska använda teknik A med ramverk B för process C”, så kan man tänka “Vi ser att tekniker likt A har potential för inom område B, låt oss öka användandet av dessa tekniker”. 


Oavsett hur snabbt projekt kan initieras och exekveras så är det en sak som är säker: medan man exekverar kommer nya AI modeller och tekniker. Detta samtidigt som verksamheten kontinuerligt tillägnar sig ny kunskap och får idéer, vilket kan resultera i förbättrade tillvägagångssätt.


Har man koordinater som mål riskerar man att missa, eller hamna i en icke optimal situation. Har man istället en kompassriktning är vägen framåt fortfarande tydlig, och om förutsättningarna förändras kan man fortsätta, utan att behöva ifrågasätta strategin, vilket annars leder till förseningar, förvirring eller tveksamheter ute i leden.


Rätt verktyg


Att utrusta organisationen med enkla, öppna och säkra verktyg är kritiskt för att tillämpa AI framgångsrikt. Efter att ha enats om att öka AI-användningen inom  sin organisation, uppstår det snart en rad utmaningar. Några av de centrala områdena jag ofta berör inkluderar: infrastruktur, kompetens samt lagar och regler. 


Infrastruktur

AI system kräver en annan typ av hårdvara och infrastruktur än klassiska IT-system, det behövs parallella processorer (GPU'er) istället för sekventiella processorer (CPU'er). Detta innebär att man behöver antingen investera i ny hårdvara, eller hyra molnlösningar.


Med intric vill vi göra det så enkelt som möjligt att ha en säker infrastruktur. Vi tillhandahåller modeller från samtliga ledande leverantörer, inklusive OpenAI, Anthropic och Meta. En central komponent är att vissa av dessa modeller körs på GPU'er i Sverige, vilket säkerhetsställer att er data aldrig lämnar rikets gränser.


Kompetens

Att skruva på rattarna i ett AI-system kräver en annan kompetens än klassiska IT-system. Samtidigt uppstår den verkliga magin när medarbetare som kan sina processer och verksamheter förstår sig på AI.


Därför gör vi två saker väldigt bra i intric: vi utvecklar ett  användarvänligt gränssnitt och vi erbjuder omfattande utbildning i tekniken, vilket ger våra användare djupare kunskaper än enbart hantering av ett verktyg. 


Lagar och regler

Det regulatoriska klimat som offentlig sektor befinner sig i ställer särskilda krav på dess medarbetare, både gällande processer och system. Utöver GDPR måste vi nu även förhålla oss till EU AI Act, och vi har varken tid eller resurser att låta denna bli lika utmanande att efterleva som GDPR visade sig vara.


Av denna anledning, har vi i intric byggt in regelefterlevnad från grunden, och ser till att det är enkelt för organisationer som använder systemet att förstå att man efterlever lagar och regelverk.


Plattformar över projekt


Det avslutande budskapet avser hur man bör tänka när man utvecklar sin organisation samt  valet av  system och tillvägagångssätt man använder. Jag hävdar att det finns flera starka skäl till att tänka plattformar över projekt. 


En av de mest framträdande fördelarna med att använda en plattform för AI-tillämpningar, i jämförelse med enskilda projekt, är möjligheten till kontinuerlig utveckling. Med en plattform, som intric.ai, skapas en robust infrastruktur där varje ny funktion eller förbättring bygger vidare på den befintliga implementationen. Plattformar möjliggör en dynamisk miljö där förbättringar och innovationer kontinuerligt kan implementeras utan att behöva börja från grunden varje gång. Detta står i kontrast till projektbaserade insatser som ofta resulterar i 'proof of concepts' (PoC) vilka riskerar att stagnera efter att initiala mål uppnåtts, utan en tydlig väg för vidare utbyggnad eller integrering.


Ytterligare en avgörande fördel med ett plattformsbaserat tillvägagångssätt är delbarheten av den utvecklade lösningen. När en AI-lösning utvecklas på en gemensam plattform kan andra organisationer eller avdelningar enkelt dra nytta av den arbetade tekniken. Detta inte bara förhindrar dubbelarbete, utan främjar även en kostnadseffektiv användning av resurser och möjliggör snabbare adoption av AI över olika delar av verksamheten. 


Genom att skilda enheter kan integrera och anpassa befintliga lösningar för sina egna specifika behov, skapas en miljö av samarbete och innovation. Detta står i kontrast till projekt som ofta utvecklas i isolering och vars resultat kan vara svåra att replikera eller anpassa till andra användningsfall inom samma organisation.


Vägen framåt


Att implementera AI är ett komplext ämne, särskilt inom offentlig sektor. Det är ett arbete som aldrig blir färdigställt, men det är även ett arbete som vi inte kan vänta med. 


Jag är övertygad om att alla organisationer som tillämpar mod och mål i sitt ledarskap, har rätt verktyg, och med ett plattform-över-projekt attityd kommer att bana väg mot en effektiv, högkvalitativ och innovativ framtid.


Detta var mitt budskap på Almedalen 2024.


Vill du höra mer om vad som är möjligt med intric?

Boka ett möta med oss på david.wallen@inoolabs.com


Comments


bottom of page